PLAN LEKCJI

2ramka 2 z tlem librus

ABSOLWENCI II LO

DSC5726Sprawozdanie z konferencji OLSZTYN MUN 2018

W dniach 19 - 21 września 2018 roku  odbyła się 6 edycja Olsztyn Model United Nations – czyli symulacja obrad ONZ w języku angielskim. 68 uczniów szkół ponadgimnazjalnych z Polski i zza granicy wcieliło się w rolę delegatów ONZ z całego świata. Organizatorem przedsięwzięcia był jak co roku Szkolny Klub Europejski z II LO w Olsztynie pod opieką pana Andrzeja Ciesielskiego  przy współpracy z I LO im. Adama Mickiewicza w Olsztynie Po raz pierwszy konferencja odbyła się w I LO w Olsztynie. Gościliśmy  uczniów z Ukrainy, Armenii, Niemiec, Gdyni  i wielu olsztyńskich liceów. Patronat honorowy nad konferencją objął Prezydent Olsztyna Piotr Grzymowicz. Naszymi patronami medialnymi były : TVP 3 Olsztyn, Polskie Radio Olsztyn oraz Future Leaders Exchange Flex. Tematem przewodnim konferencji był: Świat w obliczu nagłego skoku technologicznego .

Pierwszego dnia w auli I LO im. Adama Mickiewicza o godzinie 9:30 zaczęła się oficjalna ceremonia otwarcia z udziałem wszystkich delegatów – General Assembly. Swoje przemówienia wygłosili kolejno Secretary General (Ryszard Wawryczuk), President of General Assembly( Barbara Zyśk ), dyrektor I LO w Olsztynie pani Jolanta Skrzypczyńska ,oraz dyrektor Zespołu Szkół Ogólnokształcących nr 1 w Olsztynie pan Krzysztof Wiśniewski . Następnie wybrani delegaci wygłosili tzw. opening speech, w obecności wszystkich uczestników i gości OLSZTYN MUN 2018. Następnie delegaci udali się do swoich sal, aby rozpocząć obrady w 5 komisjach, które z kilkoma przerwami na kawę i lunch trwały do godziny 17:00. Były to następujące komisje:

I. Rada Bezpieczeństwa:

1.Kryzys Rohingya-sytuacja w Myanmarze

2.Kwestia prywatności w erze wszechobecnej inwigilacji i zbierania danych

II. Komisja ds. Rozbrojeń i Bezpieczeństwa Międzynarodowego:

1.Kontrola wykorzystywania bezzałogowych bojowych statków kosmicznych

2.Nielegalny handel bronią

III. Komisja ds Statusu Kobiet

Tematy:

1.Dostęp do opieki lekarskiej dla kobiet w ciąży i połogu w krajach rozwijających się

2.Upodmiotowienie kobiet i dziewcząt poprzez edukację

IV. Komisja ds. Narkotyków i Przestępczości:

1.Handel ludźmi

2.Handel narkotykami przez internet

V. Rada Gospodarcza i Społeczna:

1.Automatyzacja i rynek pracy: IV rewolucja przemysłowa

2.Zapewnienie dostępu do edukacji technicznej, zawodowej i szkolnictwa wyższego.

Następnego dnia wszyscy delegaci spotkali się na obradach w swoich komisjach o godzinie 9:00.  Z przerwami na kawę i lunch posiedzenia trwały do godziny 17:00. . Tego samego dnia w godzinach 19:00 -22:00 odbyło się tradycyjne Official Party w klubie „ Studio Domówka”.

Ostatni dzień konferencji rozpoczął się również obradami w komisjach. Podczas obrad odwiedzili nas tzw. Obserwatorzy –czyli uczniowie klas pierwszych I LO oraz ZSO nr 1. Mogli oni wejść na obrady i przyjrzeć się pracy delegatów Planowo po jednej sesji obrad delegaci i goście zgromadzili się w auli I LO na General Assembly. Zostały zaprezentowane wszystkie wypracowane w komisjach rezolucje. Zgodnie z procedurami poddano je głosowaniu.  Później wręczono uczestnikom Certyfikaty Uczestnictwa w OLSZTYN MODEL UNITED NATIONS 2018 . W poszczególnych komisjach wyłoniono  ponadto najlepszych delegatów. O godzinie 17:00 ceremonia dobiegła końca.

Delegaci pytani o wrażenia, zgodnie stwierdzali, iż konferencja zakończyła się sukcesem.  Podkreślali, iż chcieliby spotkać się również za rok.

Serdecznie dziękujemy Panu Dyrektorowi Krzysztofowi Wiśniewskiemu i Pani Dyrektor Jolancie Skrzypczyńskiej za wsparcie projektu. Dziękujemy koordynatorom projektu z II LO – Pan Andrzej Ciesielski i Jolanta Maj oraz z I LO - Pani Elżbieta i Robert Szczepkowscy. Dziękujemy wszystkim uczniom z I i II LO za udział i zaangażowanie się w projekt i przygotowanie konferencji na najwyższym poziomie.

Więcej szczegółowych  informacji znajduje się na oficjalnej stronie OLSZTYN Model United Nations –www.mun.olsztyn.pl

Opracowała Jolanta Maj –X 2018

NAJLEPSZE LICEUM

najj