20190316 100628Warsztaty „Jem bo ufam”,
w Polskiej Akademii Nauk

Dnia 16 marca 2019r w sobotę odbyły się warsztaty prowadzone przez pracowników PAN-u z instytutu Badań Żywności, w których uczestniczyli chętni uczniowie klas pierwszych naszej szkoły.

Zadaliśmy sobie pytania: Czy produkty, które spożywamy na co dzień są dla nas bezpieczne? Jak wiele o nich wiemy? Czy potrafimy świadomie czytać etykiety żywnościowe? Jak odróżnić fakty od mitów, które „krążą” wokół całego systemu żywnościowego? Tematy te doskonale wpisują się w tematykę lekcji chemii z działu „żywność”.

Młodzież szkolna odwiedziła laboratoria Mikrobiologii, Sensoryki, Chemicznych i Fizycznych Właściwości Żywności, Immunologii i Mikrobiologii, Metabolomiki i innych, aby poznać swoje ulubione produkty nie od kuchni, ale od podstaw molekularnych! Przetestowaliśmy ich skład chemiczny, walory prozdrowotne i właściwości sensoryczne, używając najnowocześniejszej aparatury badawczej. Uczniowie poznali też praktyki prawidłowego „obchodzenia się” z produktami żywnościowymi, które czynią nas „odpowiedzialnym konsumentem”. Warsztaty wszystkim bardzo się podobały, a my zostawiliśmy po sobie bardzo dobre wrażenie.

Opiekun Ewa Bednarczyk

20190316 095235

20190316 095738

20190316 100316

20190316 100628

20190316 101402

20190316 102117

20190316 105023